Middeleeuws buffet

Altijd al willen dineren als een jonkvrouw of ridder? Wij verzorgen met groot plezier de ultieme middeleeuwse smaakervaring met ons Middeleeuws Buffet. Laat uw zintuigen prikkelen door de overvloedige cuisine van kasteel en hofhouding.

Le Ménagier de Paris, een van de ons overgeleverde boeken uit de late middeleeuwen, instrueertdames van adel in het runnen van een goed huishouden, waaronder uit het verzorgen van een aantrekkelijke maaltijd. Niet verbazingwekkend dat een groot deel van dit boek uit recepten bestaat waardoor wij nu een heerlijk historisch geïnspireerde tafel voor u kunnen reconstrueren.

Op tafel vindt u een ruim assortiment van hartige en zoete gerechten, die in deze tijd nog tegelijk geserveerd werden in plaats van na elkaar. De hakhoning staat naast de runderstoof en de fruittoertjes naast de beenham. Daarnaast vindt u een gevarieerde selectie van hartige toerten, een populair onderdeel van de middeleeuwse maaltijd.

In de middeleeuwen was men overtuigd van de humorenleer, gebaseerd op Hippocrates, waarbij het lichaam een afspiegeling is van de vier elementen en altijd in balans moest zijn om een gezond leven te lijden. Een aards ingrediënt als rundvlees moest dus altijd gecombineerd worden met luchtige componenten zoals vijgen of dadels. Kruiden en specerijen waren uitgelezen middelen om dit evenwicht te bewerkstelligen. Onze frickedillen met rode wijnsaus zullen u verrassen met hun uitgesproken specerijen, die natuurlijk alleen door de rijken te verkrijgen waren. Het toppunt van rijkdom werd gesymboliseerd door het gebruik van saffraan, ook terug te vinden in onze middeleeuwse appelmoes.

Combineer het buffet met een van onze drankarrangementen, bestaande uit smaakvolle wijnen en historisch geïnspireerde dranken, om de ervaring compleet te maken. Tijdens het buffet zal de gastheer of -vrouw u graag voorzien in leuke weetjes over de gerechten en eetgewoontes uit deze tijd. Dit buffet is uitermate geschikt voor zowel de geschiedenisliefhebber als de fijnproever en laat u genieten van een banket wat zelfs koning Arthur en zijn ridders zou verleiden.

Praktische informatie

  • Dit buffet is al te boeken vanaf 25 personen (kleinere groepen in overleg tegen meerprijs)
  • Voor hen met grote goesting bedragen de kosten* €50,- per hoofd, voor schildknapen(5 t/m 12 jaar) €25,- en borelingen (t/m 4 jaar) eten gratis
  • Een vegetarische variant van dit buffet is mogelijk
  • Voor transport met ons tweespan rekenen wij 36.3 cent per kilometer, gerekend vanaf Laren, Gelderland

*Prijs per 01-01-2023. Prijzen zijn indicatief. I.v.m.de huidige inflatie kunnenprijzen hoger uitvallen dan weergegeven op de site.